BThemes

joi, 10 martie 2011

Doi romani in topul celor mai bogati oameni

Posted by Unknown On 3/10/2011 03:42:00 p.m. No comments

    România este prezentă cu doi oameni de afaceri, Dinu Patriciu şi Frank Timiş, în topul Forbes 2011  al miliardarilor lumii, faţă de trei în 2010, iar clasamentul este condus şi în acest an de mexicanul Carlos Slim Helu.


    Cu o avere de 2,2 miliarde de dolari, Dinu Patriciu figurează pe poziţia 540. Despre omul de afaceri, Forbes notează că el a folosit banii obţinuţi din vânzarea companiei petroliere Rompetrol către grupul kazah KazMunaiGaz, în 2008, pentru a-şi dezvolta afacerile în sectorul energiei, al imobiliarelor şi în retail.
În topul din 2010, Patriciu s-a plasat pe locul 437, cu o avere tot de 2,2 miliarde de dolari.
Frank Timiş debutează în acest an în clasamentul Forbes, pe locul 1057, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari. Timiş, investitor în domeniul petrolului şi minereurilor, este prezent în top datorită participaţiilor deţinute în companiile African Minerals, African Petroleum şi International Petroleum, cu operaţiuni în Kazahstan.
Omul de afaceri s-a născut în România şi şi-a început activitatea în domeniul industriei miniere la vârsta de 16 ani, în Australia.
"Are un trecut controversat. Compania britanică Regal Petroleum, condusă de Frank Timiş, a fost amendată în 2009 de autorităţile britanice cu aproape un milion de dolari pentru publicarea unor rapoarte inexacte legate de rezervele ei de petrol", notează Forbes. Timiş deţine două avioane Bombardier Challenger 604.
În clasamentul din acest an nu mai figurează Ion Ţiriac (locul 937 în 2010) şi Ioan Nicolae (poziţia 880).
Topul 2011 al miliardarilor lumii stabileşte două recorduri, respectiv al numărului persoanelor incluse, de 1.210 ( 1.011 anul trecut), şi averea participanţilor, de 4.500 de miliarde de dolari. Brazilia, Rusia, India şi China au adus 108 dintre cei 214 de nou veniţi.
Cu o avere de 74 de miliarde de dolari, cu 20,5 miliarde de dolari mai mare decât în 2010, "mogulul telecom" Carlos Slim conduce clasamentul Forbes, ca şi în 2010.
Pe locul doi urmează cofondatorul Microsoft, Bill Gates, a cărui avere valorează 56 de miliarde de dolari, cu 3 miliarde de dolari mai mare decât anul trecut.
"Cu ajutorul prietenului său Warren Buffett, Gates a convins aproape 60 dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii să semneze un act în care aceştia promit să doneze cea mai mare parte a averii în scopuri caritabile. El nu mai este cel mai bogat om al planetei, deoarece a cedat 30 de miliarde de dolari fundaţiei sale caritabile, Gates Foundation", menţionează Forbes.
Averea de 50 de miliarde de dolari îl plasează pe Warren Buffett pe locul trei.
"Acţiunile companiei Berkshire Hathaway, a venerabilului investitor, au urcat cu peste 15% anul trecut, ceea ce a majorat averea omului de afaceri cu trei miliarde de dolari", explică revista.
Gates şi Buffett au ocupat aceleaşi poziţii anul trecut.
Topul Forbes 2011 este dominat în continuare de SUA, în condiţiile în care unul din trei miliardari din întreaga lume este american. SUA au 413 miliardari, cu zece mai mulţi decât anul trecut. China este prezentă în top cu 115 miliardari (89 anul trecut), iar Rusia cu 101 de bogaţi (62 în 2010). Moscova este oraşul cu cei mai mulţi miliardari.
Forbes remarcă printre cei mai "inspiranţi" nou veniţi în rândul miliardarilor, cei care au găsit mijloace "deştepte" de a se îmbogăţi, şase reprezentanţi ai Facebook. Grupul este condus de directorul general al companiei, Mark Zuckerberg, a cărui avere a urcat anul trecut cu 238%, la 13,5 miliarde de dolari.

0 comments:

Trimiteți un comentariu