BThemes

marți, 8 martie 2011

Prima dovadă a existenţei vieţii extraterestre?

Posted by Unknown On 3/08/2011 05:47:00 p.m. No comments

   Un cercetător de la NASA a declarat că a descoperit urme de viaţă extraterestră, fosilizate, în fragmentele unui meteorit, declanşând un val de entuziasm, dar şi de scepticism în cadrul comunităţii ştiinţifice internaţionale.
   Articolul lui Richard Hoover, însoţit de fotografiile făcute la microscop ale unor mici creaturi care seamănă cu nişte viermi, a fost publicat vineri, în Journal of Cosmology, disponibil online.
   Acest savant a tranşat mai întâi fragmente din mai multe tipuri de meteoriţi, numite chondrite carbonatice, susceptibile de a conţine apă şi materii organice, pe care le-a analizat apoi la microscop.
Cercetătorul a descoperit organisme care semănau cu bacteriile şi pe care le-a denumit "fosile autohtone", despre care afirmă că nu ar proveni din contaminarea probei - atunci când meteoritul intră în atmosfera Terrei -, ci direct din spaţiu şi din organismele vii conţinute în comete, meteoriţi şi alte corpuri cereşti.
"Implicaţiile ar fi acestea: viaţa există peste tot, iar viaţa de pe Terra ar putea proveni de pe alte planete", afirmă autorul studiului.
   Astfel de cercetări care sugerează prezenţa vieţii extraterestre în meteoriţi nu sunt noi şi provoacă de fiecare dată dezbateri aprinse în rândul comunităţii ştiinţifice în legătură cu felul în care aceste organisme pot să supravieţuiască în spaţiu şi în legătură cu originea vieţii din univers.
Richard Hoover este "un cercetător foarte respectat şi un astrobiolog cu o reputaţie exemplară în cadrul NASA", afirmă Rudy Schild, redactorul-şef al revistei Journal of Cosmology şi cercetător la Harvard Smithsonian Center for Astrophysics.
"Ţinând cont de natura controversată a acestei descoperiri, am invitat 100 de experţi şi peste 5.000 de persoane din comunitatea ştiinţifică pentru a studia acest articol şi pentru a ne propune analizele lor critice", a adăugat Rudy Schield.

Raspuns dat de NASA:
   Cercetătorii de la NASA au declarat, că nu există nicio dovadă ştiinţifică în sprijinul declaraţiilor făcute de unul dintre colegii lor, care a afirmat recent că a descoperit urme de viaţă extraterestră fosilizate în câteva fragmente de meteorit.
Agenţia spaţială americană a dorit să se distanţeze în mod formal de articolul unuia dintre cercetătorii săi, Richard Hoover, publicat, vineri, în Journal of Cosmology, care a declanşat un val de entuziasm, dar şi de scepticism în cadrul comunităţii ştiinţifice internaţionale.
Acest savant a tranşat mai întâi fragmente din mai multe tipuri de meteoriţi, numite chondrite carbonatice, susceptibile de a conţine apă şi materii organice, pe care le-a analizat apoi la microscop.
Cercetatorul a descoperit organisme care semanau cu bacterrile si pe care le-a denumit "fosile autohtone", despre care afirmă că nu ar proveni din contaminarea probei - atunci când meteoritul intră în atmosfera Terrei -, ci direct din spaţiu şi din organismele vii conţinute în comete, meteoriţi şi alte corpuri cereşti.
"Aceasta este o afirmaţie făcută de Richard Hoover de mai mulţi ani", a declarat Carl Pilcher, directorul Institutului de astrobiologie al NASA.
   "Nu cunosc niciun alt cercetător specialist în meteoriţi care să sprijine aceste afirmaţii mai degrabă extraordinare , potrivit cărora ar exista dovezi ale prezenţei unor microbi în meteoriţi, înainte ca aceştia să ajungă pe Terra şi nu prin contaminare după sosirea lor pe Terra", a adăugat Carl Pilcher.
"Explicaţia cea mai simplă este că, dacă există microbi în meteoriţi, aceştia sunt microbi pământeni. Cu alte cuvinte, este vorba de o contaminare", a concluzionat Pilcher.
Carl Pilcher a subliniat faptul că meteoriţii analizaţi de Richard Hoover au ajuns pe Terra în urmă cu 100 - 200 de ani, că ei au fost manevraţi de nenumărate ori de către om: "deci ne putem aştepta să găsim microbi pe ei".
Paul Hertz, un cercetător al NASA de la Washington, a publicat la rândul său un comunicat, în care precizează faptul că agenţia spaţială americană nu susţine afirmaţiile lui Richard Hoover.
"Chiar dacă noi susţinem schimburile libere de idei, date şi informaţii în cadrul cercetărilor ştiinţifice şi tehnice, NASA nu poate să susţină anunţul unei descoperiri ştiinţifice care nu a fost revăzută de cercetătorii ei şi care nu a fost examinată în amănunt de alţi experţi calificaţi", a declarat Hertz.
În opinia lui Rudy Schild, redactorul-şef al revistei Journal of Cosmology şi cercetător la Harvard Smithsonian Center for Astrophysics, Richard Hoover este "un cercetător foarte respectat şi un astrobiolog cu o reputaţie exemplară în cadrul NASA".
"Ţinând cont de natura controversată a acestei descoperiri, am invitat 100 de experţi şi peste 5.000 de persoane din comunitatea ştiinţifică pentru a studia acest articol şi pentru a ne propune analizele lor critice", a adăugat Rudy Schield.
[Sursa: Mediafax]

0 comments:

Trimiteți un comentariu