BThemes

vineri, 25 martie 2011

Tehnologia 3D dăunează sănatăţii

Posted by Unknown On 3/25/2011 09:20:00 p.m. No comments

     Pericolul 3D ne pândeşte peste tot. Dacă în anii '50 celebrii ochelari anaglifici (cu lentile roşii şi albastre) erau folosiţi extrem de rar, la cinematografele drive-in, în zilele noastre aproape totul e musai să fie tridimensional.

    Televizoarele, filmele de la cinema, jocurile video, revistele, toate ne fac să petrecem ore bune cu ochelarii pe nas. Toată această tehnologie care ar trebui să ne uşureze viaţa, să ne-o facă mai plăcută, este chiar aşa de inofensivă?

    Potrivit dr. Justin Bazan, optometirst în cadrul unei clinici din New York, conceptul de bază ce stă în spatele tehnologiei 3D este de a "sparge" o imagine în 2 proiecţii separate pentru fiecare ochi în parte, iar apoi creierul prelucrează informatia generând o senzaţie de 3D.


    Din pricina confuziei determinate la nivel cerebral si a efortului depus de creier, imaginile tridimensionale pot crea o stare de ameteala, greata si dureri de cap la 30% dintre fanii acestei tehnologii. De ce?

    Pentru ca procesul de prelucrare a imaginii de catre creier este complicat, sunt implicate operatiuni pe care organismul nostru ne le face in mod normal. Din fericire, simptomele asociate tehnologiei 3D sunt temporare, neexistand riscul de a ramane cu leziuni permanente.

   Disconfortul aparut in timpul purtarii ochelarilor poate trada insa probleme oftalmologice nedepistate inca. Daca aveti probleme in timp ce urmariti un film 3D, programati-va la un consult oftalmologic! Pe masura ce tehnologia evolueaza in aceasta directie, este bine sa fim mai precauti si sa nu ne expunem fara masura. Efortul ochilor si al creierului cresc considerabil, iar oamenii de stiinta nu sunt pe deplin elucidati in privinta consecintelor.

0 comments:

Trimiteți un comentariu