BThemes

sâmbătă, 12 martie 2011

Urmarile cutremurului devastator din Japonia

Posted by Unknown On 3/12/2011 12:49:00 p.m. No comments

    Un cutremur cu magnitudinea de 8,9 urmat de un tsunami a afectat vineri nord-estul Japoniei, provocând moartea a sute de persoane, potrivit datelor furnizate de poliţie, într-un bilanţ provizoriu.

   Cutremurul cu magnitudinea de 8,9, potrivit institutului american de geofizică USGS, s-a produs la 24,4 kilometri adâncime, la ora 14.46 (07.46 ora României) şi la aproximativ 100 de kilometri în largul prefecturii Miyagi.
O alertă de tsunami a fost emisă vineri, incluzând Japonia, Rusia, Insulele Mariane şi Filipine, după un puternic cutremur cu magnitudinea de 8,9, înregistrat în nord-estul Japoniei, a anunţat Centrul pentru tsunami în Pacific.



  •  O replică având magnitudinea de 6,7 a cutremurului puternic care a afectat vineri Japonia s-a produs în largul regiunii Tokyo, a anunţat agenţia japoneză de meteorologie.
  • O alertă de tsunami a fost emisă vineri pentru aproape toate coastele Pacificului, inclusiv cea a Australiei şi Americii de Sud.
  • Autorităţile au avertizat împotriva unor valuri care ar putea ajunge până la şase metri înălţime, iar televiziunea publică NHK a anunţat un tsunami de 4,2 metri înălţime în portul Kamaishi, în prefectura Iwate (nord-est).
   "Am fost zguduiţi atât de violent încât a trebuit să ne agăţăm să nu cădem", a mărturisit un oficial din municipalitatea Kurihara, cel mai grav afectată din această prefectură.
"Nu putem să ieşim din clădire deoarece cutremurele nu încetează să se succeadă", a declarat ea prin telefon pentru AFP.
    La Tokyo, situat la circa 380 de kilometri distanţă, zgârie-norii, construiţi pe structuri paraseismice speciale, s-au clătinat îndelung, după seismul care a durat peste două minute.
    Zece incendii au fost semnalate în capitală, unde ar fi mai mulţi răniţi, potrivit presei.
    Aeroportul internaţional Narita, situat la aproximativ 50 de kilometri est de Tokyo, a suspendat traficul şi a decis să îşi evacueze clădirile.
     Televiziunile şi-au oprit emisia pentru a transmite în direct imagini din Tokyo.
    "Eram în birou, la etajul zece al clădirii. Pereţii au început să se mişte, apoi mobila. Nu am văzut niciodată aşa ceva, mi-e teamă!", a declarat Horikane Saki, un angajat al unui birou din cartierul Ginza, care a coborât împreună cu colegii săi la câteva minute după cutremur.


  • Cele patru centrale nucleare japoneze aflate cel mai aproape de zona afectată de puternicul cutremur de vineri au fost "oprite în condiţii de securitate totală", a anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citată de AFP.
  • Guvernul japonez a declarat stare de urgenţă la o centrală nucleară, vineri, după constatarea unei deficienţe la un sistem de răcire a unui reactor, în urma cutremurului produs în largul coastelor din estul ţării, relatează postul de televiziune NBC în pagina electronică.
   "Un cutremur de o asemenea magnitudine are potentialul sa genereze un tsunami distrugator care poate atinge coastele din apropierea epicentrului în câteva minute şi coastele mai îndepărtate în câteva ore ", a precizat Centrul.

  • Un tsunami de zece metri a ajuns vineri pe coastele Sendai (nord-est), în urma cutremurului puternic, cu magnitudinea de 8,9, produs anterior în largul coastelor Japoniei, a anunţat presa niponă.
  
    Autorităţile japoneze au decis sâmbătă evacuarea persoanelor aflate pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralelor nucleare de la Fukushima.
    Măsura de precauţie suplimentară a fost decisă de Guvern, la mai puţin de patru ore după o explozie care a distrus parţial clădirea care adăposteşte reactorul 1 al centralei.
   După cutremur, sistemul de răcire al reactorului a fost avariat, iar presiunea internă a înregistrat creşteri anormale.
   Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano, a declarat sâmbătă că autorităţile "iau toate măsurile pentru a asigura securitatea locuitorilor" din zona centralelor.

          Mai mult de 215.000 de persoane au fost evacuate şi cazate în adăposturi din nordul şi estul Japoniei.
    Mai mult de 100.000 de persoane au fost evacuate numai în prefectura Fukushima, 45.000 dintre acestea fiind locuitori din zona centralelor nucleare de la Fukushima.
    Numărul total al persoanelor evacuate ar putea fi mult mai mare, însă poliţia nu dispune încă de informaţii privind situaţia din prefectura Miyagi, cel mai grav afectată de cutremur. Autorităţile japoneze au afirmat că mii de persoane sunt încă blocate în clădiri izolate de ape în prefectura Miyagi.
    Guvernul a decis evacuarea populaţiei pe o rază de 10 kilometri în jurul centralei nucleare Fukushima 1 şi pe o rază de trei kilometri în zona centralei Fukushima 2, unde au fost înregistrate defecţiuni ale sistemelor de răcire a reactoarelor. Cele două centrale, care deservesc parţial regiunea Tokyo, sunt situate la circa 250 de kilometri nord de capitala niponă.




  • O scurgere de cesiu radioactiv a fost detectată, sâmbătă, la centrala nucleară Fukushima 1, situată la 250 de kilometri nord de Tokyo, iar Agenţia pentru securitate nucleară şi industrială a apreciat că într-unul dintre reactoare s-ar putea declanşa un proces de fuziune nucleară.




  • Explozia centralei Fukushima







    • Autorităţile din prefectura Miyagi, aflată în nord-estul Japoniei, nu au informaţii despre circa 9.500 de locuitori ai oraşului portuar Minamisanriku, afectat de cutremurul de vineri, urmat de un tsunami devastator, relatează agenţia Kyodo, în pagina electronică.
         Numărul persoanelor dispărute reprezintă mai mult de jumătate din populaţia de 17.000 de locuitori a oraşului aflat pe litoralul Pacificului, au precizat oficiali locali.
        Conform unui bilanţ anunţat sâmbătă după-amiază, mai mult de 1.700 de persoane au murit sau sunt date dispărute după cutremurul de vineri.

    0 comments:

    Trimiteți un comentariu