BThemes

luni, 28 martie 2011

Vezi unde găseşti cea mai ieftină şi cea mai scumpă mâncare. Harta preţurilor la alimente

Posted by Unknown On 3/28/2011 10:51:00 a.m. No comments

     Cele mai mici preţuri la mâncare se găsesc în pieţele din judeţele Argeş, Alba, Bacău, Covasna, Ialomiţa, în timp ce locuitorii din Bucureşti, Bihor, Vaslui şi Hunedoara cheltuie pentru aceleaşi produse de până la două ori mai mult. Statisticile Ministerului Agriculturii privind preţurile principalelor produse agricole şi alimentare din pieţe şi târguri arată că cei mai ieftini cartofi pot fi cumpăraţi în Covasna (1,8-3 lei pe kg) şi Bucureşti (2,5-3 lei pe kg), în timp ce cei mai scumpi se găsesc pe tarabele din Bihor, unde un kilogram costă 3,5 lei. În ultimele 12 luni, datele de la Institutul Naţional de Statistică arată că preţurile la cartofi au crescut cu aproape 50 %, producătorii dând vina pe condiţiile meteo neprielnice, pe reducerea numărului de cultivatori şi scăderea importurilor.

    Fără scumpiri preconizate

Românii ar putea fi scutiţi de scumpiri la mâncare în următoarele luni, producătorii şi procesatorii estimând că doar în anumite condiţii ar mai putea recurge la majorări de preţuri în viitorul apropiat. În plus, în apropierea Paştelui preţurile la ouă "la poarta" producătorilor au şanse să fie mai mici comparativ cu anul trecut, potrivit estimărilor reprezentanţilor Uniunii Crescătorilor de Păsări.

Pâinea s-a scumpit în acest an cu 8%, faţă de estimările de 30%

Producătorii de pâine spun că de la începutul acestui an şi până în prezent pâinea s-a scumpit, în medie, cu 8%, faţă de 30%, cât erau estimările producătorilor la început de an. "Motivul îl reprezintă puterea de cumpărare scăzută şi evaziunea fiscală din domeniu, pentru combaterea căreia nu s-a mai făcut nimic. Cât priveşte materia primă, în ultima perioadă au mai fost scoase pe piaţă cantităţi de grâu ce fuseseră stocate de cei care aşteptau să le vândă la un preţ mult mai mare decât cel de achiziţie", a declarat Aurel Popescu, preşedinte Rompan.
    El spune că până la noua recoltă de grâu din acest an, preţul pâinii ar mai putea fi majorat doar în cazul producătorilor care până acum nu au procedat la scumpiri, după ce preţul grâului a crescut. "Totul depinde de politica managerială a fiecărei firme. Dacă vor să facă operă de binefacere, e treaba lor", comentează Aurel Popescu.

Cea mai ieftină carne de pasăre, în Vâlcea şi Argeş

Locuitorii din judeţele Vâlcea şi Argeş cumpără din pieţe şi târguri cea mai ieftină carne de pasăre, la un preţ de 6,9-8,5 lei pe kg, în timp ce în oborurile din Bihor acelaşi kilogram de carne de pasăre are un preţ de circa două ori mai mare, mai exact de 14,5 lei pe kg, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii. În perioada următoare crescătorii de păsări spun că doar în anumite condiţii am putea asista la unele majorări de preţuri la carnea de pasăre.

În 2010, românii au mâncat 380.000 de tone de carne de pasăre

"Deocamdată nu am semnale de scumpiri. Dar dacă preţurile la furaje, care au o pondere de 60% în costul cu carnea în viu, vor continua să crească - în prezent porumbul pe piaţa internă este mai scump decât cel de pe piaţa externă - şi dacă şi energia, benzina şi motorina se vor scumpi în continuare, probabil că o parte dintre producători îşi vor reduce producţia sau îşi vor închide afacerile. Astfel, preţurile ar putea creşte. Nu poţi rămâne în afaceri dacă nu ai profit", a declarat Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.
    Anul trecut, românii au mâncat 380.000 de tone de carne de pasăre. Van mai spune că de Paşte preţurile la ouă la poarta fabricii vor fi mai mici decât anul trecut de Paşte. "În prezent, la poarta fabricii ouăle costă 0,23-0,24 lei pe bucată, fără TVA", a arătat Van. Datele de la Ministerul Agriculturii arată că cele mai scumpe ouă se vând în prezent în pieţele din judeţul Caraş Severin, cu un preţ de 0,6 lei pe bucată.

Preţul mondial al uleiului a scăzut

Nici la ulei nu se întrevăd scumpiri în următoarea perioadă. "Deocamdată, de la începutul anului şi până în prezent preţul uleiului a crescut doar cu 2-3%, ca urmare a influenţei din cauza scumpirii licenţelor de transport. Pentru perioada următoare nu ne aşteptăm la modificări de preţ. Preţul barilului creşte, dar dolarul se ieftineşte", a declarat Viorel Zichil, de la patronatul producătorilor de ulei. În plus, el spune că, pe plan internaţional, în ultimele două săptămâni preţul uleiului a tot scăzut.

0 comments:

Trimiteți un comentariu