BThemes

vineri, 25 martie 2011

A apărut o nouă boală: ortorexia nervoasă.

Posted by Unknown On 3/25/2011 09:11:00 p.m. No comments

    Dietele draconice şi abuzul de exerciţii fizice ne pun sănătatea în pericol, avertizează specialiştii în nutriţie. Potrivit experţilor, recent s-a identificat, atât printre femei, cât şi printre bărbaţi, o obsesie pentru un stil de viaţă sănătos, dus la extrem. Această boală este cunoscută sub denumirea de ortorexie nervoasă, informează Daily Mail.

     Specialiştii precizează că o femeie din 10 şi un bărbat din 20 prezintă din acest motiv un risc crescut de a suferi de malnutriţie, afecţiune care netratată poate duce la deces. Nutriţioniştii au constatat că persoanele care au dezvoltat această obsesie au tendinţa de a elimina din dieta zilnică grupe importante de nutrienţi, motivând că nu fac parte dintr-o dietă echilibrată. În plus, s-a constatat că tot mai multe persoane au tendinţa de a face abuz de exerciţii fizice, neştiind că organismul are nevoie şi de odihnă.
    Pentru a scăpa de kilogramele în exces, medicii au constatat că există o tendinţă de a urma aceleaşi diete dezechilibrate pe care le-au ţinut şi vedete precum Naomi Campbell şi Beyonce. Experţii în nutriţie avertizează că multe dintre regimurile de slăbit sau de detoxifiere urmate de persoanele publice sunt monotone, axate pe o singură categorie de nutrienţi, fapt ce predispune la apariţia malnutriţiei.
    Adolescenţii şi persoanele sub 30 de ani sunt cele mai expuse ortorexiei nervoase, afecţiune care seamănă cu anorexia sau cu bulimia, subliniază nutriţioniştii. Diferenţa dintre acestea este că obsesia pentru un stil sănătos nu apare neapărat din dorinţa de a slăbi. Nutriţioniştii au constatat că persoanele care adoptă acest stil de viaţă îşi aleg reguli alimentare nerealiste, fără să ţină cont că îşi pun sănătatea în pericol.

0 comments:

Trimiteți un comentariu