BThemes

marți, 29 martie 2011

Bucureştiul, pe locul 39 în clasamentul mondial al costurilor spaţiilor industriale.

Posted by Dominiq Bitza On 3/29/2011 08:40:00 p.m. No comments

     Bucureştiul a urcat trei locuri, pe poziţia 39, în topul celor mai scumpe 53 de oraşe din lume în funcţie de costurile de ocupare a spaţiilor industriale, deşi chiriile s-au menţinut în 2010, pentru al doilea an consecutiv, la nivelul de 48 euro pe metru pătrat pe an, potrivit Cushman & Wakefield.

    La finele lui 2010, costurile anuale de ocupare a spaţiilor industriale din Bucureşti, incluzând chiria şi cheltuieli cu diverse servicii, se ridicau la 57 de euro pe metru pătrat, din care 48 de euro reprezenta costul de închiriere, se arată în studiul Spaţii Industriale 2011, realizat de compania de consultanţă imobiliară.
     Nivelul costului de ocupare şi al chiriei s-au menţinut la nivelul de la sfârşitul anului 2009, în condiţiile în care costul se ridica la 60 de euro în 2008.
    "Chiriile au rămas neschimbate în România, în condiţiile în care piaţa spaţiilor industriale este oglinda economiei locale, unde condiţiile dificile s-au menţinut pe întreg anul trecut. Chiar dacă nivelul chiriilor s-a menţinut constant, pachetele de facilitaţi oferite de dezvoltatori pentru a atrage chiriaşi sunt din ce în ce mai semnificative", se arată în studiul Cushman.
Autorii studiului previzionează şi pentru 2011 chirii constante pe acest segment, în condiţiile în care cererea se va menţine redusă, având în vedere că economia nu va reuşi să-şi revină în totalitate.
     La nivel global, recesiunea, deşi aproape de final, a continuat să aibă impact asupra pieţei spaţiilor industriale, astfel că nivelul chiriei s-a diminuat cu peste 1%.
Majoritatea regiunilor au înregistrat o scădere, excepţie făcând Asia, care a raportat o creştere pozitivă, chiriile urcând cu 5%.
London Heathrow rămâne cea mai scumpă locaţie industrială din lume - 235,43 euro/mp/an, în timp ce Tokyo s-a menţinut pe poziţia secundă, cu 183,49 euro/mp/an, iar Geneva a urcat pe locul trei, cu 163,93 euro/mp/an.
    În Europa Centrală şi de Est, chiria s-a redus în medie cu 5,5% în condiţiile în care cererea a continuat să fie redusă şi în 2010.
    Cea mai scumpă locaţie din regiune a fost anul trecut Varşovia - locul 24, cu un cost anual de 82,8 euro pe metru pătrat, urmată de Zagreb - locul 30 cu 66 euro/mp şi Brno (Cehia) - locul 34 cu 60,8 de euro.

0 comments:

Trimiteți un comentariu